Teva oznamuje změnu v globálním vedení společnosti

2. 1. 2012

Teva oznamuje změnu v globálním vedení společnosti

Jeremy Levin nahradí Shlomo Yanaie v roli prezidenta a CEO

Phillip Frost, předseda představenstva korporace Teva 2. ledna 2012 oznámil, že Shlomo Yanai plánuje v květnu 2012 odejít z firmy. Na postu prezidenta a výkonného ředitele jej ke stejnému datu dle rozhodnutí představenstva společnosti nahradí Dr. Jeremy Levin, bývalý jednatel firmy Bristol-Myers Squibb.

Tento plán je výsledkem rozhodnutí Shlomo Yanaie posunout svou kariéru do nové etapy, a to po pěti letech strávených ve funkci prezidenta a výkonného ředitele společnosti Teva, kde od roku 2006 vedl růstovou strategii firmy od 8,4 miliard dolarů tržeb především za generické léčivé přípravky k diverzifikované farmaceutické společnosti s očekávanými tržbami ve výši zhruba 22 miliard dolarů v příštím roce. Shlomo Yanai zároveň rozšířil přítomnost společnosti Teva v Evropě, Asii a trzích Latinské Ameriky.

Představenstvo společnosti Teva po rozsáhlém hledání dospělo k závěru, že správnou osobou k vedení společnosti Teva pro budoucnost je Dr. Levin, osobnost s uznávanými strategickými vizemi a hlubokými znalostmi farmaceutického průmyslu. Jeho prokazatelné výsledky, rozsáhlé celosvětové zkušenosti a působivé vůdčí schopnosti by měly vést k dalšímu růstu společnosti Teva.

Dr. Levin disponuje více než 25 lety zkušeností ve světovém farmaceutickém průmyslu a ve vedení firem a lidí v procesech výroby, vývoje i distribuce léčiv. Je znám jako vůdčí typ při vytváření obchodních a výzkumně-vývojových aliancí. Do Bristol-Myers Squibb nastoupil v roce 2007. Zde měl přímou odpovědnost za strategii, aliance a transakce, a řízení firemního portfolia.

Před nástupem do společnosti Bristol-Myers Squibb Dr. Levin působil v letech 2003 - 2007 jako globální ředitel pro obchodní rozvoj a strategické aliance ve společnosti Novartis. Ještě dříve pak jako generální ředitel v Cadus Pharmaceuticals, kde tuto společnost připravil pro vstup na veřejnou burzu.

"Dr. Levin je výjimečně talentovaný vůdčí typ s hlubokým pochopením příležitostí a výzev ve farmaceutickém průmyslu,"řekl Dr. Frost. "Pro společnost Teva přináší bohaté zkušenosti a praktické dovednosti potřebné k podpoře růstu globální farmaceutické firmy. Jako manažer i lékař je vášnivě oddaný vizi přinášet účinnou léčbu pro pacienty na celém světě. Jemu vlastní kombinace vize, tvůrčí energie a efektivního budování týmů z něj vytváří ideální volbu pro vedení společnosti Teva do další fáze jejího růstu."

Dr. Frost pokračuje: "Shlomo Yanai během svého funkčního období úspěšně navrhl a realizoval strategický plán, který generoval dvouciferný růst po dobu 18 po sobě jdoucích čtvrtletích, kdy příjmy rostly ve složeném ročním tempu růstu o 17 procent a zisk na akcii se více než zdvojnásobil . Vedl společnost k významnému rozšíření v Evropě a Asii, a tvořil nové spolupráce v biosimilars a na trzích volně prodejných léčiv, včetně nedávno oznámeného společného podnik s Procter & Gamble. Shlomo Yanai vybudoval pevné základy pro budoucnost společnosti. Přejeme mu to nejlepší v jeho novém úsilí a oceňujeme, že bude i nadále působit pro naši společnost v roli váženého poradce. Stali jsme se osobními přáteli, a já doufám, že ještě budeme mít příležitost pracovat znovu společně.”

Dr. Levin k tomu poznamenal: “Společnost Teva jsem znal a obdivoval po mnoho let, a to nejen jako světového lídra v oblasti generických léků, ale také jako vynikajícího inovátora v oblasti farmaceutického vývoje a také díky novému strategickému přístupu sloužit pacientům na celém světě. Demografické trendy a ekonomické tlaky v rozvinutých a rozvíjejících se trzích umocňují výzvu zajistit dobré léky za přijatelné ceny. Teva se svým bohatým portfoliem v generických, značkových a volně prodejných lécích je v obzvláště dobré pozici pro dosažení této mety. Pracovat s talentovanými a společnosti Teva oddanými lidmi pro naplnění tohoto úkolu bude pro mne poctou.

"V Bristol-Myers Squibb jsem získal skvělé zkušenosti a jsem hrdý na svůj podíl na přeměně této společnosti v roli člena vrcholového vedení. Pracoval jsem s inteligentními, pracovitými, loajálními kolegy a této zkušenosti si velmi cením. Nicméně, možnost žít a pracovat v Izraeli a přispívat k růstu jedné z největších společností této země je velmi atraktivní. Těším se na spolupráci s Shlomo Yanaiem, s týmem vedení a představenstvem s cílem dosáhnout v příštích měsících hladkého přechodu a vytvořit platformu pro dlouhodobý růst."

"Za posledních pět let se Teva proměnila z úspěšného producenta generik v přední globální farmaceutickou společnost," řekl Shlomo Yanai. "Dosáhli jsme dvouciferného nárůstu tržeb a zisku a iniciovali jsme - akvizicemi či partnerstvím - zrod nových příležitostí pro podporu budoucího udržitelného růstu. Věřím, že rok 2012 bude znovu dalším rokem růstu zisku. Těším se na završení svého působení v Tevě a přesun na můj další náročný podnik. Jsem přesvědčen, že Jeremy Levin povede společnost Teva do další fáze jejího úspěchu. "

Dr. Jeremy Levin (58) se narodil v Jižní Africe a od roku 1986 žije ve Spojených státech. Dále žil v Zimbabwe, Velké Británii, Švýcarsku a Izraeli. Získal bakalářský titul z Oxford University v zoologii, magisterské a doktorské tituly z Oxford University v molekulární biologii a lékařský diplom z Cambridge University. Je držitelem řady ocenění, mezi jinými obdržel v roce 2005 z rukou Šimon Perese (izraelský politik, bývalý premiér a od roku 2007 prezident státu Izrael) Cenu Alberta Einsteina za Vedoucí roli v oblasti přírodních věd. Dr. Levin působil také jako praktický lékař v univerzitních nemocnicích v Jižní Africe, Velké Británii a Evropě. Se svou manželkou Margery Feldberg byl ženatý 25 let, spolu mají dvě dospělé dcery.

Shlomo Yanai (59) byl prezidentem a generální ředitelem společnosti Teva od 1. března 2007. Před příchodem do společnosti Teva byl prezidentem a generálním ředitelem Makhteshim Agan Industries (2003-2006). Předtím zastával různé pozice v izraelské armádě, kterou opustil v hodnosti generálmajora. Je držitelem „Distinguished Service Medal” izraelských obranných sil. Absolvoval program AMP Harvard Business School, a je také držitelem řady akademických titulů. Spolu s manželkou Ahuvou mají tři děti a tři vnučky.