Novým Prezidentem a CEO Tevy je Erez Vigodman

9. 1. 2014

Novým Prezidentem a CEO Tevy je Erez Vigodman

• Přichází zkušený globální lídr se zkušenostmi z transformačních procesů
  • Přináší strategické zkušenosti získané v široké oblasti průmyslových odvětví a hlubokou znalostí dynamiky trhů

Teva Pharmaceutical Industries Ltd (NYSE: TEVA) oznamuje jmenování nového Prezidenta a CEO korporace. S účinností od 11. února 2014 se jím stává Erez Vigodman (54), který tak střídá prozatímního Prezidenta a CEO Eyala Desheha. Ten se vrátí na svou původní pozici finančního ředitele (CFO) a současně exekutivního víceprezidenta korporace Teva.

Jmenování Ereze Vigodnama komentuje předseda představenstva korporace Teva pan Dr. Phillip Frost: “Rád bych v Tevě přivítal Ereze Vigodmana v jeho nové roli Prezidenta a CEO korporace. Jako stávající člen našeho představenstva (od roku 2009) Erez chápe korporaci Teva jako svébytnou společnost: zná její historii, ducha, organizaci i její průmyslové prostředí. To je velká výhoda, díky níž bude moci dále posilovat pozici Tevy a zvyšovat její hodnotu pro interní I externí akcionáře. Erez má silné vůdčí schopnosti, umí dosáhnout skvělých výsledků a zároveň se na věci dívat kreativně a přicházet s novátorskými myšlenkami, které směřují k inovacím a zlepšením pro zaměstnance i zákazníky. Současně bych rád poděkoval jménem celého představenstva Tevy Eyalu Deshehovi za to, že se ujal vedení koncernu ve velmi důležitém okamžiku její transformace. Nakonec bych rád poděkoval členům představenstva Tevy za jejich přínosy v procesu hledání nového kandidáta.”

Erez Vigodman je v současné době Prezidentem a CEO společnosti Makhteshim Agan Industries (MAI), světového lídra v oblasti generického agrochemického průmyslu. Své působení v této společnosti ukončí 6. února 2014.

“Jsem velmi poctěn skutečností, že jsem byl jmenován Prezidentem a CEO korporace Teva, průkopníkem v oblasti zdravotnictví a farmaceutického průmyslu”, říká Erez Vigodman. “Cením si této unikátní příležitosti pracovat s managementem a zaměstnanci na dalším budování tak významné a tradiční značky, která chce upevňovat svou vůdčí roli na světovém trhu a plně využívat svůj obrovský potenciál, aby své léčivé přípravky a řešení doručila pacientům na celém světě. Zcela rozumím výzvám, které před korporací Teva stojí a pevně věřím, že společně s managementem koncernu dokážeme tyto nové příležitosti využít tak, abychom zvýšili hodnotu korporace pro naše akcionáře a rozšiřovali náš byznys současně s dlouhodobým růstem společnosti.”

Předseda představenstva korporace Teva Dr. Philipe Frost dodává:
”Erez je pro korporaci Teva tím správným prezidentem. Hodnotili jsme obsáhlý seznam interních i externích kandidátů v rámci pečlivého výběrového řízení a rozhodovacího procesu v představenstvu, které spolupracovalo také s mezinárodní personální agenturou Egon Zehnder. Erez vyniká svými mimořádnými výkony při transformačních procesech globálních společností a skvělými výsledky, kterých dosáhl. Je to člověk se smyslem pro změnu, s mimořádným strategickým myšlením a potvrzenými výsledky v oblasti řízení transformačních programů, se schopností budovat silnou organizaci, úspěšně expandovat na rozvíjejících se trzích a efektivně pracovat s kapitálovými trhy. Jsme nadšeni jeho příchodem do vedení korporace Teva.“

Erez Vigodman od roku 2010 až dosud řídil společnost Makhteshim Agan Industries (MAI). Během tohoto období vrátil společnost k ziskovosti, a to zkvalitněním běžných operačních procesů i investicemi v oblastech s potenciálem organického růstu. V letech 2009 – 2012 rostly tržby MAI o 9%, provozní zisk o 33% a čistý zisk o 55%. Růstový trend firmy pokračoval i v dalších třech kvartálech roku 2013.

Erez Vigodman transformoval obchodní model společnosti MAI prostřednictvím komplexního strategického plánu, který zahrnoval přesuny a růst na klíčových trzích, odpovídající provozní efektivitu, zkvalitnění produktového portfolia a významné pokroky v oblasti vědy a výzkumu. Řídil vstupy MAI na další rozvíjející se trhy v Asii a Latinské Americe a projektoval opětovné sloučení s ChemChina, což zajistilo vstup MAI na čínský trh a využití dalších operačních platforem v Číně.

V předchozím období působil Erez Vigodman jako Prezident a CEO Strauss Group, přední potravinářské a nápojové firmy. Na této pozici vytvořil ze Strauss Group globálního hráče orientovaného na nové potenciální trhy v Brazílii. Spolupracoval přitom s předními světovými společnostmi, jako jsou Danone a PepsiCo. Během svého působení ve společnosti navýšil tržby Strausse Group na více než dvojnásobek z původních 2,9 miliardy NIS v roce 2002 na 6,2 miliardy v roce 2008.

Erez Vigodman žije v Izraeli, v roce 1987 získal titul B.A. v oblasti účetnictví a ekonomie na Univerzitě v Tel Avivu, úspěšně absolvoval také studijní program Management Development na Harvard Graduate School of Business Administration. Je členem poradního sboru Národní ekonomické rady Izraele a v letech 2005 – 2009 působil také v poradním sboru guvernéra izraelské Národní banky.

Originál tiskové zprávy najdete zde: http://www.tevapharm.com/Media/News/Pages/2014/1889288.aspx

Rita Gabrielová

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. je přední farmaceutická společnost s celosvětovou působností. Usiluje o zlepšení přístupu pacientů k vysoce kvalitní zdravotní péči vývojem, výrobou a prodejem cenově dostupných generických léčiv, stejně tak inovativních a značkových farmaceutických přípravků a aktivních účinných látek. Společnost, která má sídlo v Izraeli, je největším světovým výrobcem generických léčiv, jejíž globální portfolio zahrnuje více než 1000 molekul a která má přímé zastoupení ve více než 60 zemích. V rámci inovativních léčiv se Teva zaměřuje oblast onemocnění CNS, onkologie, léčbu bolesti, respiračních a ženských onemocnění a na biologické léčivé přípravky. Teva má na 46 000 zaměstnanců po celém světě a v roce 2012 dosáhla tržeb ve výši 20,3 mld. USD.