První český účastník mezinárodního výstupu na Mont Ventoux stanul na vrcholu hory

20. 5. 2013

Reprezentant Teva Phramaceuticals CR Luboš Šiška dosáhl cíle dnes v 9 hodin ráno.

“Nesmírně oceňuji odhodlání všech, kteří na Mont Ventoux letos zamířili. Absolvovali několikadenní cestu na místo a pak náročný výstup, za který by se nemusel stydět ani trénovaný sportovec”, říká Zdeněk Zahradník, generální ředitel Teva Pharmaceuticals CR. “Děkujeme celému českému týmu, že problematice roztroušené sklerózy věnoval hodně sil a že to zvládl naprosto skvěle.”

Mezinárodní charitativní akce v jižní Francii má 375 účastníků a tvoří ji převážně pacienti s roztroušenou sklerózou, doprovázeni lékaři a pracovníky Teva Pharmaceutical Industries. Ta je organizátorem této netradiční charitativní akce, jejímž cílem je maximálně podpořit výzkum a léčbu roztroušené sklerózy. Onemocnění, které postihuje především mladé lidi ve věku 20 – 40 let se projevuje postupnou ztrátou hybnosti dolních i horních končetin a pacienti v pozdějším stádiu nemoci končí upoutání na invalidní vozík.
Každý z účastníků mezinárodního výstupu na Mont Ventoux připisuje na charitativní účet částku 500 dolarů, celkovou sumu pak společnost Teva Pharmaceutical Industries zdvojnásobí a věnuje Národnímu MS fondu v Nizozemí.
Česká skupina má 17 účastníků a patří mezi první trojku nejsilnějších týmů. Na vrchol Mont Ventoux dorazil jako první z české výpravy Luboš Šiška z Teva Pharmaceuticals CR. Přestože počasí na startu slibovalo příjemné jarní teploty, na vrcholu Mont Ventoux bylo v 9 hodin ráno pouhých 0 stupňů.

„Je tu pěkná zima, ale krásný výhled,“ říká bezprostředně po výstupu Luboš Šiška. Trasu na vrchol absolvoval ze směru od Malaucene s největším převýšením 12% (trasa), ostatní týmy startovaly ze směrů Sault a Bedoin (obě s převýšením 11%). Aby umocnil žážitek a podpořil ostatní v českém týmu, plánuje Luboš Šiška výstup na Mont Ventoux ještě dnes zopakovat.

Rita Gabrielová