Teva dokončila akvizici společnosti Taiyo

14. 7. 2011

Teva dokončila akvizici společnosti Taiyo

Taiyo je třetí největší výrobce generických léčiv v Japonsku, druhém největším světovém farmaceutickém trhu.

Společnost Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (dále pouze Teva) dne 14. července 2011 oznámila, že dokončila akvizici Taiyo Pharmaceutical Industry Co. Ltd. za cenu 934 milionů USD.

Taiyo je třetí největší výrobce generických léčiv v Japonsku s výší prodejů 530 milionů USD v roce 2010. Taiyo přináší společnosti Teva portfolio více než 550 produktů a hraje významnou roli ve všech hlavních oblastech na japonském farmaceutickém trhu. Teva rovněž získá do svého týmu silné oddělení výzkumu a vývoje, odborné zkušenosti s místními registračními expertízami a nejmodernější výrobní kapacity. Po akvizici společnost Teva očekává, v Japonsku že dosáhne prodejů ve výši 1 miliardy USD před původně plánovaným rokem 2015.

"Jedná se o důležitý milník při realizaci dlouhodobého strategického plánu společnosti Teva," řekl Shlomo Yanai, prezident a CEO korporace Teva. "Akvizice společnosti Taiyo, spolu se stávajícími Teva aktivitami v Japonsku, zaručuje, že splníme náš strategický cíl stát se předním hráčem v Japonsku."

Japonsko je druhým největším farmaceutickým trhem na světě, v roce 2010 činil jeho objem 96 miliard USD, nicméně je zde pouze 23% zastoupení generických léčiv. Japonská vláda vyjádřila svůj záměr zvýšit podíl generických léčiv na 30 % do konce roku 2012.

Transakce byla realizována finanční hotovostí a bankovním úvěrem.

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. je přední farmaceutická společnost s celosvětovou působností. Usiluje o zlepšení přístupu pacientů k vysoce kvalitní zdravotní péči vývojem, výrobou a prodejem cenově dostupných generických léčiv, stejně tak inovativních a brandových farmaceutických přípravků a aktivních farmaceutických substancí. Společnost, která má sídlo v Izraeli, je největším světovým výrobcem generických léčiv, jejíž globální portfolio zahrnuje více než 1 300 molekul a která má přímé zastoupení ve více než 60 zemích. V rámci brandových léčiv se Teva zaměřuje oblast neurologie, respiračních a ženských onemocnění a biologické léčivé přípravky. Teva má více než 40 000 zaměstnanců po celém světě a v roce 2010 dosáhla tržeb ve výši 16,1 mld. USD.