Teva oznamuje hospodářské výsledky za 2. čtvrtletí 2011

Teva oznamuje hospodářské výsledky za 2. čtvrtletí 2011

• 11% nárůst tržeb
  • Rekordní cash-flow

Společnost Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (dále pouze Teva) dne 27. července 2011 oznámila finanční výsledky za 2. čtvrtletí roku 2011, tj. k 30. červnu 2011.

Nejdůležitější výsledky za 2. čtvrtletí 2011

• Čtvrtletní tržby 4,2 mld. USD, což představuje nárůst o 11 %.
  • Čistý non-GAAP zisk [1] za toto čtvrtletí dosáhl 984 mil. USD a nárůst hodnoty akcií byl 1,10 USD, v porovnání s 981 mil. USD a 1,08 USD. Čistý GAAP zisk [2] za toto čtvrtletí dosáhl 576 mil. USD a nárůst hodnoty akcií byl 0,64 USD, v porovnání se 797 mil. USD a 0,88 USD.
  • Silný růst prodejů v Evropě - o 82 % (60 % v národních měnách) a v EEMEA (východní Evropa, Blízký Východ a Afrika), Latinské Americe a Asii – o 22 % (15 % v národních měnách).
  • Silný růst prodejů brandových produktů v oblasti respiračních onemocnění (9 %), produktů v oblasti péče o ženské zdraví (45 %), antiparkinsonika Azilect® (38 %), léku na roztroušenou sklerózu Copaxone® (24 %) a aktivních farmaceutických substancí (12 %).
  • Rekordní čtvrtletní cash-flow z provozní činnosti ve výši 1,324 mld. USD a volné cash-flow ve výši 897 mil. USD.
  • Tržby za první pololetí vzrostly o 11 %, non-GAAP zisk z běžné činnosti o 6 % a non-GAAP nárůst hodnoty akcií byl vyšší o 8 %, v porovnání s prvním pololetím roku 2010. GAAP zisk z běžné činnosti a GAAP hodnota akcií za první pololetí 2011 zaznamenaly oproti stejnému období v roce 2010 pokles o 11 a 10 %.
  • Došlo k rozhodnutí v patentových sporech v souvislosti s uvedením generických verzí léčivých přípravků Lotrel® a Neurontin® na trh.

Shlomo Yanai, prezident a CEO korporace Teva, prohlásil: "Výsledky společnosti Teva za druhé čtvrtletí odrážejí pozitivní dopad našich strategických iniciativ směřujících k další diverzifikaci našeho podnikání a k rozvoji dalších růstových faktorů. Příspěvky napříč celou společností nám umožnily kompenzovat tlaky, kterým jsme čelili v rámci našeho generického byznysu v USA. Ve druhé polovině roku očekáváme zvýšený růst v sektoru generik v USA, stejně jako pokračující růst v ostatních regionech a terapeutických oblastech.“

Celou zprávu v anglickém jazyce naleznete zde - oficiální tisková zpráva

[1] Při využití non-GAAP technik (GAAP - americké účetní standardy)
[2] Podle GAAP standardů

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. je přední farmaceutická společnost s celosvětovou působností. Usiluje o zlepšení přístupu pacientů k vysoce kvalitní zdravotní péči vývojem, výrobou a prodejem cenově dostupných generických léčiv, stejně tak inovativních a brandových farmaceutických přípravků a aktivních farmaceutických substancí. Společnost, která má sídlo v Izraeli, je největším světovým výrobcem generických léčiv, jejíž globální portfolio zahrnuje více než 1 300 molekul a která má přímé zastoupení ve více než 60 zemích. V rámci brandových léčiv se Teva zaměřuje oblast neurologie, respiračních a ženských onemocnění a biologické léčivé přípravky. Teva má více než 42 000 zaměstnanců po celém světě a v roce 2010 dosáhla tržeb ve výši 16,1 mld. USD.