Teva oznamuje hospodářské výsledky za celý rok a 4. čtvrtletí 2010

8. 2. 2011

Teva oznamuje hospodářské výsledky za celý rok a 4. čtvrtletí 2010

Rekordní roční tržby v celkové výši 16,1 mld. USD a nárůst hodnoty akcií (při využití non-GAAP technik, GAAP - americké účetní standardy) ve výši 4,54 USD, ve 4. čtvrtletí tržby celkem 4,4 mld. USD, non-GAAP nárůst hodnoty akcií o 1,25 USD

Společnost Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (dále pouze Teva) dne 8. února 2011 oznámila finanční výsledky za 4. čtvrtletí a celý rok 2010, tj. k 31. prosinci 2010.

Klíčové údaje za celý rok 2010:

• Celkové tržby za rok 2010 dosáhly 16,1 mld. USD, o 16 % více než v roce 2009.
  • Roční non-GAAP čistý zisk a non-GAAP nárůst hodnoty akcií dosáhl 4,1 mld. USD a 4,54 USD, o 35 a 36 % více v porovnání s rokem 2009. Roční GAAP čistý zisk a nárůst hodnoty akcií dosáhl 3,3 mld. USD a 3,67 USD, o 67 a 65 % více v porovnání s 2,0 mld. USD a 2,23 USD v roce 2009.
  • Non-GAAP roční zisk z běžné činnosti byl 4,9 mld. USD, což je o 28 % víc než za rok 2009. Roční zisk z běžné činnosti podle GAAP dosáhl 3,9 mld. USD, v porovnání s částkou 2,4 mld. USD za rok 2009.
  • Rekordní prodeje léčivého přípravku Copaxone® ve výši 3,3 mld. USD za rok 2010, což je o 17 % více než v roce 2009.
  • Rekordní roční cash flow v rámci obchodní činnosti ve výši 4,1 mld. USD oproti 3,4 mld. USD v roce 2009.

Nejdůležitější výsledky za 4. čtvrtletí 2010:

• Rekordní čtvrtletní tržby ve výši 4,4 mld. USD, tj. o 16 % více než ve srovnatelném období roku 2009.
  • Non-GAAP čistý zisk za poslední čtvrtletí dosáhl 1,1 mld. USD a nárůst hodnoty akcií byl 1,25 USD, tj. o 35 %, respektive 33 % v porovnání se situací ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009. Na základě amerických účetních standardů (GAAP) činí čistý zisk 771 milionů USD a nárůst hodnoty akcií dosáhl 0,85 USD, což je více než dvojnásobek v porovnání s 379 miliony USD a 0,42 USD na akcii ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009.
  • Non-GAAP zisk z běžné činnosti za poslední čtvrtletí dosáhl 1,3 mld. USD, což je o 23 % více v porovnání se situací ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009. Zisk z běžné činnosti podle GAAP dosáhl 774 mil. USD, v porovnání s 412 mil. USD za poslední čtvrtletí roku 2009.
  • Rekordní prodeje léčivého přípravku Copaxone® ve výši 938 mil. USD za ve čtvrtém čtvrtletí 2010, což je o 26 % více za čtvrté čtvrtletí roku 2009. Lék Copaxone® je nadále číslo jedna v léčbě roztroušené sklerózy na americkém i světovém trhu.

"Rok 2010 byl skvělý rok pro společnost Teva, rok, ve kterém jsme dodali rekordní výsledky po celém světě a zároveň jsme posílili a rozšířili náš globální leadership," komentuje Shlomo Yanai, prezident a CEO korporace Teva. "Během roku 2010 se Teva stala generickým lídrem v Evropě a posílila svou pozici v klíčových rozvíjejících se trzích. Také pro náš brandový byznys byl tento rok příznivý, učinili jsme významný pokrok ve vývoji silných a slibných produktových linií."

Shlomo Yanai pokračuje: "V průběhu roku 2010 jsme vybudovali větší, silnější a ještě flexibilnější organizaci. Výsledky za rok 2010 nám dávají mimořádně silný základ zajistit trvalý ziskový růst v roce 2011, a udržet nás na dobré cestě k dosažení našeho dlouhodobé strategické cíle."

Celou zprávu v anglickém jazyce naleznete zde - oficiální tisková zpráva

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. je přední farmaceutická společnost s celosvětovou působností. Usiluje o zlepšení přístupu pacientů k vysoce kvalitní zdravotní péči vývojem, výrobou a prodejem cenově dostupných generických léčiv, stejně tak inovativních a speciálních farmaceutických přípravků a aktivních farmaceutických substancí. Společnost, která má sídlo v Izraeli, je největším světovým výrobcem generických léčiv, jejíž globální portfolio zahrnuje více než 1 250 molekul a která má přímé zastoupení ve více než 60 zemích. V rámci speciálních léčiv se Teva zaměřuje oblast neurologie, respiračních a ženských onemocnění a biologické léčivé přípravky. Lék Copaxone® je přední inovativní přípravek od společnosti Teva, nejvíce předepisovaný lék na roztroušenou sklerózu. Teva má více než 40 000 zaměstnanců po celém světě a v roce 2010 dosáhla tržeb ve výši 16,1 mld. USD.