Teva Pharmaceutical Industries Ltd. oznamuje výsledky za 1. čtvrtletí 2014

7. 5. 2014

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. oznamuje výsledky za 1. čtvrtletí 2014

• Celkové tržby ve výši 5 miliard dolarů znamenají meziroční nárůst o 2%
  • Non – GAAP čistý zisk ve výši 1 miliardy dolarů (meziroční nárůst o 8%), GAAP čistý zisk ve výši 744 milionů dolarů (meziroční nárůst o 18%)
  • Čtvrtletní Non – GAAP EPS nárůst hodnoty dosáhl 1,22 dolaru (meziroční nárůst o 9%), GAAP dosáhl 0,87 dolaru (meziroční nárůst o 18%)
  • Tržby z prodeje generik na trhu v USA vzrostly o 17%. Ziskovost segmentu generik se zvýšila o 31%
  • Tržby za celý rok 2014 a EPS potvrzují očekávání.

„S výsledky prvního čtvrtletí roku 2014 jsme spokojeni. Pacienti mají prospěch z uvedení několika nových významných generických i speciálních produktům na trh, zejména v oblasti léčby roztroušené sklerózy. Náš generický průmysl dosáhl vyšší ziskovosti, například na trhu v USA rostly naše tržby meziročně o 17%.“, komentuje výsledky Tevy její President a CEO Erez Vigodman. „Intenzivně se zaměřujeme na zvýšení přínosů Tevy, zejména ve společných frančízách, řídíme udržitelný růst naší společnosti a pracujeme na tom, aby Teva přinášela dlouhodobé hodnoty. Během roku 2014 dosáhneme v rámci transformace společnosti prvních významných úspor, které budou pokračovat také v rámci naší výrobní sítě. Chceme obhájit naši vedoucí pozici na světovém generickém trhu a dále posilovat důvěru ve značku Teva.

Celkové tržby za 1. čtvrtletí 2014 v generickém segmentu léčiv představují 2,4 miliardy dolarů, což meziročně znamená nárůst o 3% (ve srovnání s 2,3 miliardy dolarů ve Q1 2013). Na tomto výsledku se podílely tyto geografické trhy následovně:

Spojené státy americké1: 1 miliarda dolarů, znamená meziroční nárůst o 17 %, ovlivněný zejména růstem prodeje generických a speciálních léčiv
Evropa2: 818 milionů dolarů, znamená meziroční pokles o 4%
Zbytek světa (země ROW)3: 532 milionů dolarů, znamená meziroční pokles o 9 %

Prodeje účinných látek API (Active Pharmaceutical Ingredients) třetím stranám ve výši 179 milionu dolarů představují pokles o 7% ve světových i lokálních měnách. Nižší výsledek ovlivnily zejména produktové a řídící změny v organizacích API.
Tržby v generickém segmentu představují 48% celkových tržeb v prvním čtvrtletí, stejně jako tomu bylo ve stejném období předchozího roku. Hrubý zisk generického segmentu léčiv ve výši 1,04 miliardy představuje meziroční nárůst o 10%. Ziskovost generického segmentu v Q1 2014 představuje 499 milionu dolarů v porovnání s 382 milionům v Q1 2013.
Celkové tržby v oblasti speciálních léčiv představují za Q1 2014 výši 2,1 miliardy dolarů. Znamená to meziroční nárůst o 3%. Na tomto výsledku se podílely tyto geografické trhy následovně:

Spojené státy americké1: 1,5 miliardy dolarů, znamená meziroční nárůst o 3%.
Evropa2: 482 milionu dolarů, znamená meziroční nárůst o 8%
Zbytek světa (země ROW)3 : 102 milionů, znamená meziroční pokles o 18%

Tržby v oblasti speciálních léčiv představují 42% celkových tržeb, stejně jako v Q1 předchozího roku. Hrubý zisk segmentu speciálních léčiv ve výši 1,8 miliardy dolarů v Q1 představuje meziroční nárůst o 3%. Ziskovost segment speciálních léčiv je ve výši 52,8%, což představuje meziroční pokles oproti 55,2% ve stejném období předchozího roku.

V segmentu volně prodejných léčiv (OTC) bylo dosaženo tržeb ve výši 269 milionu dolarů, což představuje meziroční pokles o 13%, zejména díky nižším prodejům ve východní Evropě.
Tržby Tevy v rámci joint venture PGT s Procter & Gamble dosáhly výše 356 milionu dolarů, což představuje meziroční pokles o 13%, ovlivněný extrémně slabou chřipkovou sezónou v Evropě a Rusku.

Vzhledem k hospodářským výsledkům Teva Pharmaceutical Industries Ltd. rozhodlo představenstvo společnosti na svém zasedání dne 29. dubna 2014 o čtvrtletní dividendě 1.21 NIS za jednu akcii.

Zpráva o hospodářských výsledcích je v originálním znění dostupná zde:http://www.tevapharm.com/Media/News/Pages/2014/1924785.aspx

Poznámky:
1) Celková struktura prodejů na lokálních trzích, stejně jako výsledky prodejů v produktových řadách najdete na www.ir.tevapharm.com
2) Region Evropy definujeme od 1.1.2013 jako země Evropské unie, dále Norsko, Švýcarsko a země jihovýchodní Evropy. Tržby za 2012 a 2013 zahrnují všech 36 zemí evropského regionu.
3) ROW trhy zahrnují všechny ostatní země mimo USA a země evropského regionu