Teva Pharmaceutical Industries Ltd. oznamuje výsledky za 1. čtvrtletí roku

6. 5. 2013

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. oznamuje výsledky za 1. čtvrtletí roku

Celkové tržby 4,9 miliard dolarů
Čtvrtletní Non – GAAP nárůst hodnoty dosáhl 1,12 dolaru, GAAP dosáhl 0,74 dolaru
Cash flow v rámci obchodní činnosti 1,1 miliardy dolarů

„V tomto čtvrtletí nás potěšily zejména výsledky prodeje speciálních léčiv a volně prodejných léčiv v rámci joint venture. Díky našim operacím v generickém segmentu trhu, který je naším klíčovým byznysem, jsme splnili očekávání daná naším plánem, zejména silnou produkcí v západní a východní Evropě“, komentuje výsledky Dr. Jeremy Levin, President a CEO Teva Pharmaceutical Industries Ltd. „ V průběhu minulého roku jsme formulovali a vyhlásili strategický plán, který v současné době začínáme naplňovat důležitými personálními akvizicemi a vytváříme tak základ naší nové obchodní struktury. Upřímně věřím, že Teva maximálně využije nabízených příležitostí a že už nyní zakládá na svůj další obchodní úspěch v tomto dynamickém prostředí trhu.“

Tržby dle regionů

Spojené státy americké1: 2.4 miliardy dolarů (50% celkových tržeb)
V meziročním srovnání to znamená 11% pokles, daný nižším prodejem léku Provigil® díky zvýšené konkurenci na trhu. Tento pokles částečně vyrovnaly tržby za prodej léků Copaxone®, Treanda®, Azilect® a dalších zejména respiračních léčiv.

Europa2: 1.5 miliardy dolarů (30% celkových tržeb),
Představuje to meziroční nárůst tržeb o 11%, (10% nárůst v lokální měně).
Nárůst prodejů ovlivnil zejména segment OTC (volně prodejných léků) a generických léčiv, podobně i některá speciální léčiva, především Copaxone®.

Zbytek světa3: 966 miionů dolarů (20% celkových tržeb)
Znamená meziroční pokles o 3% (v přepočtu na lokální měnu růst o 1%).
Tento trend nastal vzhledem k negativnímu vývoji lokální měny, především v Japonsku a Latinské Americe a slabšímu výkonu ekonomiky v Kanadě. Pokles tržeb v tomto segmentu částečně vyrovnal prodej OTC léčiv a kontinuální růst tržeb v segmentu generických léčiv v Rusku a Izraeli.

Tržby dle produktových řad

Generická léčiva: 2.3 miliardy dolarů (včetně API tržeb ve výši 186 milionů dolarů)
Znamená meziroční pokles o 12%. Generická léčiva představovala 47% celkových tržeb Tevy.

• Spojené státy americké: 895 milionů dolarů, tj. meziroční pokles o 27%
  • Evropský region: 873 milionů dolarů, tj. meziroční nárůst o 9% (představuje nárůst 8% v lokální měně). Nárůst ovlivnila mimo jiné širší penetrace generických léčiv ve Francii a Itálii
  • Země ROW: 547 milionů dolarů, znamená meziroční pokles o 8% ( tj.2% v lokální měně). Pokles primárně ovlivnily nižší tržby v Kanadě, kde současně probíhala cenová reforma.

Speciální (inovativní) léčiva: tržby 2.1 miliardy dolarů, meziročně na srovnatelné úrovni. Tržby v segmentu speciálních léčiv představují 42% celkových tržeb (ve stejném období 2012 to bylo 41% celkových tržeb)

• Spojené státy americké: 1.5 miliardy dolarů, slabý meziroční pokles o 1%
  • Evropský region: 412 milionů dolarů, meziroční nárůst o 12% (růst o 11% v lokální měně)
  • Země ROW: 176 milionů dolarů, znamená meziroční pokles o 16% (růst o 14% v lokální měně)

Volně prodejné (OTC) léky: tržby ve výši 306 milionů dolarů, znamenají meziroční nárůst o 56% (v lokální měně 58%). Růst ovlivnily tržby v klíčových regionech Evropy, zejména východní Evropy, v ostatních částech trhu také výsledky PGT Hrealthcare a segmentu OTC ve Spojených státech amerických.

Ostatní: tržby ve zbylém portfoliu Tevy spadají především do produktů distribuovaných třetími stranami v Izraeli a Maďarsku. Představovaly 212 milionů dolarů, úroveň srovnatelnou s loňským výsledkem.

Vzhledem k hospodářským výsledkům Teva Industries Ltd. rozhodlo představenstvo společnosti na svém zasedání dne 30. dubna 2013 o čtvrtletní dividendě 1,15 NIS.

Zpráva o hospodářských výsledcích je v originálním znění dostupná zde:

Nebo Click here for Webcast

Poznámky:
1) Celková struktura prodejů na lokálních trzích, stejně jako výsledky prodejů v produktových řadách najdete na www.ir.tevapharm.com
2) Region Evropy definujeme od 1.1.2013 jako země Evropské unie, dále Norsko, Švýcarsko a země jihovýchodní Evropy. Tržby za 2012 a 2013 zahrnují všech 36 zemí evropského regionu.
3) ROW trhy zahrnují všechny ostatní země mimo USA a země evropského regionu