Teva Pharmaceutical Industries Ltd. oznamuje výsledky za 2. čtvrtletí 2014

5. 8. 2014

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. oznamuje výsledky za 2. čtvrtletí 2014

• Celkové tržby ve výši 5 miliard dolarů znamenají meziroční nárůst o 2 %
  • Non – GAAP čistý zisk ve výši 1,4 miliardy dolarů (meziroční nárůst o 4 %), GAAP čistý zisk ve výši 925 milionů dolarů
  • Čtvrtletní Non – GAAP EPS nárůst hodnoty dosáhl 1,23 dolaru (meziroční nárůst o 3 %), GAAP dosáhl 0,87 dolaru (meziroční nárůst o 18 %)
  • Objem provozního cash – flow ve výši 1,25 miliard dolarů, znamená nárůst o 43 %, nezahrnuje vyrovnání vyplývající z právních závazků
  • Tržby z prodeje generik celkově vzrostly o 5 %, na trhu v USA o 10 %. Ziskovost segmentu generik se zvýšila o 41 %

“Jsme spokojeni s výsledky 2. čtvrtletí roku 2014, dosáhli jsme přirozeného růstu tržeb ve všech oblastech ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Prodeje našich generických léčiv dosáhly velmi dobrých výsledků a současně se zvýšila jejich profitabilita. V oblasti speciálních léčiv jsme ke stávajícím léčivům úspěšně zavedli nový typ léku určeného pro léčbu roztroušené sklerózy a budeme pokračovat ve stabilizaci našeho podílu na tomto trhu,” říká Erez Vigodman, President a CEO společnosti Teva.
“Daří se nám uskutečňovat naše priority pro rok 2014: upevňujeme naše základy, řídíme přirozený růst společnosti a navyšujeme její dlouhodobou hodnotu. V tomto čtvrtletí jsme oznámili vnitřní organizační změnu, která zahrnuje i vznik Globální skupiny pro generická léčiva, řízené Siggi Olafssonem, jedním z nejzkušenějších lídrů v oblasti generického průmyslu. Urychlujeme transformaci naší výrobní sítě a uplatňujeme transformační program, který přináší další úspory. Také jsme uskutečnili novou akvizici, získali jsme společnost Labrys, která představuje další přidanou hodnotu pro náš pacientsky orientovaný program v oblasti léčby bolesti. Nakonec bych rád zmínil i to, že úspěšně pokračujeme v definování nového strategického směřování společnosti Teva,” doplňuje Erez Vigodman.

Celkové tržby za 2. čtvrtletí 2014 v generickém segmentu léčiv představují 2,5 miliardy dolarů (včetně prodeje API s tržbami 182 milionu dolarů), což meziročně znamená nárůst o 5 %. Na tomto výsledku se podílely jednotlivé geografické trhy následovně:

Spojené státy americké1: 1,1 miliarda dolarů, což znamená meziroční nárůst o 10 %,
Evropa2: 814 milionů dolarů, což znamená meziroční pokles o 2 %,
Zbytek světa (země ROW)3: 633 milionů dolarů, což znamená meziroční nárůst o 4 %.

Prodeje účinných látek API (Active Pharmaceutical Ingredients) třetím stranám ve výši 182 milionu dolarů zaznamenaly pokles o 4 % ve světových a o 5 % v lokálních měnách. Nižší výsledek ovlivnily zejména výsledky prodejů v zemích ROW a na trhu v USA.
Tržby v generickém segmentu představují 50 % celkových tržeb ve druhém čtvrtletí, což představuje mírný nárůst oproti 49 % ve stejné období loňského roku. Hrubý zisk generického segmentu léčiv ve výši 1 miliardy představuje meziroční nárůst o 6 %. Ziskovost generického segmentu ve druhém čtvrtletí roku 2014 byla 532 milionu dolarů v porovnání s 376 miliony v druhém kvartálu 2013.

Celkové tržby v oblasti speciálních léčiv za druhý kvartál 2014 byly ve výši 2 miliardy dolarů. Znamená to meziroční pokles o 1 %. Na tomto výsledku se podílely jednotlivé geografické trhy následovně:

Spojené státy americké1: 1, 4 miliardy dolarů, což znamená meziroční pokles o 5 %,
Evropa2: 501 milionů dolarů, což znamená meziroční nárůst o 13 %,
Zbytek světa (země ROW)3 : 107 milionů dolarů, což znamená meziroční pokles o 4 %.

Tržby v oblasti speciálních léčiv představují 40 % celkových tržeb, což znamená mírný pokles oproti 42 % ve stejném období loňského roku. Hrubý zisk segmentu speciálních léčiv ve výši 1,8 miliardy dolarů ve druhém kvartálu je stejný jako v tomto období loňského roku. Ziskovost segmentu speciálních léčiv byla ve výši 52,8 %, což představuje meziroční pokles oproti 54,3% ve stejném období předchozího roku.

V segmentu volně prodejných léčiv (OTC) bylo dosaženo tržeb ve výši 274 milionu dolarů, což představuje meziroční nárůst o 7 %, zejména díky vyšším prodejům v Evropě.
Tržby společnosti Teva v rámci společného podniku (joint venture) PGT s Procter & Gamble dosáhly výše 350 milionu dolarů.

Vzhledem k hospodářským výsledkům Teva Pharmaceutical Industries Ltd. rozhodlo představenstvo společnosti na svém zasedání dne 29. července 2014 o výplatě čtvrtletní dividendy ve výši 1.21 NIS za jednu akcii.

Zpráva o hospodářských výsledcích je v originálním znění dostupná zde:

Poznámky:
1) Celková struktura prodejů na lokálních trzích, stejně jako výsledky prodejů v produktových řadách najdete na www.ir.tevapharm.com
2) Region Evropy pro naše potřeby definujeme jako země Evropské unie, dále Norsko, Švýcarsko a země jihovýchodní Evropy. Tržby za 2012 a 2013 zahrnují všech 36 zemí evropského regionu.
3) ROW trhy zahrnují všechny ostatní země mimo USA a země evropského regionu

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. je přední farmaceutická společnost s celosvětovou působností. Usiluje o zlepšení přístupu pacientů k vysoce kvalitní zdravotní péči vývojem, výrobou a prodejem cenově dostupných generických léčiv, stejně tak inovativních a brandových farmaceutických přípravků a aktivních farmaceutických substancí. Společnost, která má sídlo v Izraeli, je největším světovým výrobcem generických léčiv, jejíž globální portfolio zahrnuje více než 1000 molekul a která má přímé zastoupení ve více než 60 zemích. V rámci brandových léčiv se Teva zaměřuje oblast onemocnění CNS, onkologie, léčbu bolesti, respiračních a ženských onemocnění a na biologické léčivé přípravky. Teva má na 45 000 zaměstnanců po celém světě a v roce 2013 dosáhla tržeb ve výši 20,3 mld. USD.