Teva Pharmaceutical Industries Ltd. oznamuje výsledky za 2. čtvrtletí roku

5. 8. 2013

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. oznamuje výsledky za 2. čtvrtletí roku

Celkové tržby 4,9 miliardy dolarů
Čtvrtletní Non – GAAP nárůst hodnoty dosáhl 1,20 dolaru, GAAP dosáhl 0,53 dolaru
Cash flow v rámci obchodní činnosti 875 milionů dolarů

"Celkové tržby ve výši 4,9 miliardy dolarů korespondují s našimi výsledky v prvním čtvrtletí letošního roku. Velmi hrdí jsme však tentokrát na růst našich prodejů v oblasti speciálních léčiv a volně prodejných přípravků (OTC)", komentuje výsledky Tevy prezident a CEO Dr. Jeremy Levin. "Ze střednědobého pohledu je pro nás velmi pozitivní vývoj na americkém generickém trhu, pokroky v našem vývoji a výzkumu, zejména franšíza NTE (New Therapeutic Entities) a očekávaná uvedení na trh našich klíčových generických a speciálních přípravků", pokračuje Dr. Levin. "Teva je zcela jinou společností, než jakou byla před rokem. V její novou podobu i budoucnost velmi věřím – budujeme silný a diverzifikovaný byznys s mohutnou pipeline produktů, která zajišťuje naši vysokou penetraci na trhu a náš další růst".

Celkové tržby Tevy za 2. čtvrtletí 2013 uzavřené ke dni 30. června činí 4,9 miliardy dolarů, což v porovnání se stejným obdobím roku 2012, představuje meziroční pokles o 1%. Ten je primárně způsoben poklesem generického trhu v USA a Evropě a fluktuací měnových kurzů na ostatních trzích, zejména v Japonsku, které ovlivnily pokles tržeb v objemu 55 milionů dolarů. Pokles tržeb v generickém segmentu trhu však kompenzovaly zvýšené tržby za prodeje Copaxonu a dalších speciálních přípravků především v USA a v Evropě a stejně tak vyšší prodeje OTC léčiv.

Tržby dle regionů

Spojené státy americké1: 2.5 miliardy dolarů (51% celkových tržeb)
Znamená meziroční nárůst o 2%, ovlivněný zejména růstem prodeje Copaxonu

Europa2: 1.5 miliardy dolarů (30% celkových tržeb)
Znamená meziroční pokles o 3%, způsobený především poklesem prodejů na generickém trhu, částečně kompenzovaný růstem prodejů v oblasti OTC přípravků

Zbytek světa (země ROW)3: 945 milionů dolarů (19% celkových tržeb)
Znamená meziroční pokles o 8%, ovlivněný změnami kurzu japonského jenu a poklesem tržeb v Rusku, vyplývajícího z načasování prodejů Copaxonu v Rusku, Kanadě a Japonsku.

Tržby dle produktových řad

Generická léčiva: 2.4 miliardy dolarů (včetně API tržeb ve výši 181 milionů dolarů)
Znamená meziroční pokles o 8%. Generická léčiva představovala 49% celkových tržeb Tevy.

Speciální (inovativní) léčiva: tržby 2.1 miliardy dolarů, meziročně růst o 5%. Tržby v segmentu speciálních léčiv představují 42% celkových tržeb Tevy

Volně prodejné (OTC) léky: tržby ve výši 257 milionů dolarů, znamenají meziroční nárůst o 17%
Růst ovlivnily vyšší tržby a růst prodejů v rámci naší joint venture PGT Healthcare na trzích v Evropě, Rusku a Izraeli.

Vzhledem k hospodářským výsledkům Teva Industries Ltd. rozhodlo představenstvo společnosti na svém zasedání dne 30. června 2013 o čtvrtletní dividendě 1.15 NIS.

Zpráva o hospodářských výsledcích je v originálním znění dostupná zde:

Poznámky:
1) Celková struktura prodejů na lokálních trzích, stejně jako výsledky prodejů v produktových řadách najdete na www.ir.tevapharm.com
2) Region Evropy definujeme od 1.1.2013 jako země Evropské unie, dále Norsko, Švýcarsko a země jihovýchodní Evropy. Tržby za 2012 a 2013 zahrnují všech 36 zemí evropského regionu.
3) ROW trhy zahrnují všechny ostatní země mimo USA a země evropského regionu