Teva Pharmaceutical Industries Ltd. oznamuje výsledky za 4. čtvrtletí a celý rok 2013

7. 2. 2014

• Tržby za Q4 ve výši 5,4 miliardy dolarů, celkové tržby za celý rok 20,3 miliardy dolarů
  • Čtvrtletní Non – GAAP EPS dosáhl 1,42 dolaru, GAAP EPS dosáhl 0,45 dolaru
  • Roční Non – GAAP EPS dosáhl 5,01 dolaru, GAAP EPS dosáhl 1,49 dolaru
  • Inovativní lék Tevy zůstal lídrem v léčbě roztroušené sklerózy s rekordními tržbami ve výši 4,3 miliardy dolarů
  • Vysoké cash flow pozitivně ovlivňuje výplatu akcionářů, kapitálové výdaje, snižování zadluženosti a odvody daní za rok 2013
  • Zvýšení čtvrtletních dividend o 5%
  • Společnost potvrdila finanční výhled na rok 2014

“Teva dnes oznamuje velmi úspěšné výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2013, které přispěly k uzavření celého roku s nad očekávání dobrým výsledkem. Během roku 2013 jsme uvedli na trh několik významných produktů z našich plánů vývoje, které zcela určitě ovlivní i výsledky letošního roku,” říká Eyal Desheh, úřadující President a CEO Tevy.” Budeme pokračovat v koncentraci na naše výzkumné a vývojové programy a aktivity přinášející nové produkty na trh. Současně s tím budeme naplňovat náš transformační program, abychom udrželi růst společnosti a obhájili její pozici lídra farmaceutického trhu. Rok 2013 byl pro Tevu a její akcionáře rokem velmi důležitým. Bylo zaseto mnohé k tomu, abychom udrželi náš dlouhodobý úspěch a prosperitu. Rok 2014 bude zkušebním rokem ve smyslu uchopení a dalšího posunu Tevy směrem, který je pro ni strategicky důležitý.”

Výsledky Tevy za Q4 2013

Tržby společnosti Teva dosáhly během posledních tří měsíců (do 31. prosince 2013) objemu 5,4 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 3 procenta. Také v přepočtu na lokální měny tržby vzrostly o 4%. Růst tržeb byl zejména podpořen vyššími tržbami na generickém trhu ve Spojených státech, vyššími tržbami v oblasti prodejů speciálních léčiv a OTC (volně prodejných přípravků). Tento růst byl částečně kompenzován poklesem prodejů generik mimo USA, především v Japonsku (vlivem slabší lokální měny) a poklesem prodejů účinných látek (API, Active Pharmaceutical Ingredients) třetím stranám.

Tržby Q4 dle regionů

Spojené státy americké1): 2,8 miliardy dolarů (51% celkových tržeb)
Znamená meziroční nárůst o 6%, ovlivněný zejména růstem prodeje generických a speciálních léčiv

Evropa2): 1,6 miliardy dolarů (29% celkových tržeb)
Znamená meziroční růst o 3%, podpořený růstem prodejů speciálních léčiv a růstem v oblasti OTC léčiv

Zbytek světa (země ROW)3): 1 miliarda dolarů (20% celkových tržeb)
Znamená meziroční pokles 2% ovlivněný zejména negativním vývojem kurzů měn

Tržby Q4 dle produktových řad

Generická léčiva: 27 miliardy dolarů (včetně API tržeb ve výši 163 milionů dolarů)
Znamená meziroční růst o 1%. Generická léčiva představovala 49% celkových tržeb Tevy.

Speciální léčiva: tržby 2,2 miliardy dolarů, meziročně růst o 5%. Tržby v segmentu speciálních léčiv představují 40% celkových tržeb Tevy

Volně prodejné (OTC) přípravky: tržby ve výši 316 milionů dolarů, znamenají meziroční nárůst o 17%
Růst ovlivnily vyšší tržby a růst prodejů v rámci společného podniku PGT Healthcare (joint venture Teva a Procter & Gamble).

Ostatní: tržby ve výši 213 milionů dolarů díky distribuci třetím stranám v Izraeli a Maďarsku

Celkové výsledky za rok 2013

Tržby 2013 dle regionů

Spojené státy americké1): tržby ve výši 10,5 miliardy dolarů (52% celkových tržeb) ovlivněný zejména růstem prodejů speciálních léčiv a poklesem prodejů generik

Evropa2): tržby ve výši 6 miliard dolarů (29% celkových tržeb)

Zbytek světa (země ROW)3): tržby ve výši 3,9 miliarda dolarů (19% celkových tržeb)
Znamená meziroční pokles o 5%, ovlivněný poklesem prodejů v Latinské Americe a Rusku, částečně i poklesem prodejů v Japonsku

Tržby 2013 dle produktových řad

Generická léčiva: tržby ve výši 9,9 miliardy dolarů (včetně API tržeb ve výši 692 milionů dolarů)
Znamená meziroční pokles o 5%. Generická léčiva představovala 49% celkových tržeb Tevy.

Speciální léčiva: tržby ve výši 8,4 miliardy dolarů, znamená meziroční růst o 3%. Tržby v segmentu speciálních léčiv představují 41% celkových tržeb Tevy

Volně prodejné (OTC) přípravky: tržby ve výši 1,2 miliardy dolarů, znamenají meziroční nárůst o 24%.
Růst ovlivnily vyšší tržby a růst prodejů v Latinské Americe, Evropě a USA a to rámci joint venture PGT Healthcare

Ostatní: tržby ve výši 841 milionů dolarů díky distribuci třetím stranám v Izraeli a Maďarsku

Představenstvo společnosti Teva Pharmaceuticals Industries Ltd rozhodlo na svém zasedání 4. února 2014 o výši dividend za Q4 v částce 1,21 NIS za akcii, což představuje zvýšení o 5% oproti Q3 2013.
Zpráva o hospodářských výsledcích je v originálním znění dostupná zde:

Poznámky:
1) Celková struktura prodejů na lokálních trzích, stejně jako výsledky prodejů v produktových řadách najdete na www.ir.tevapharm.com
2) Region Evropy definujeme od 1.1.2013 jako země Evropské unie, dále Norsko, Švýcarsko a země jihovýchodní Evropy. Tržby za 2012 a 2013 zahrnují všech 36 zemí evropského regionu.
3) ROW trhy zahrnují všechny ostatní země mimo USA a země evropského regionu