Teva znovu podpoří pacienty s roztroušenou sklerózou výstupem na Mont Ventoux

7. 5. 2014

Teva znovu podpoří pacienty s roztroušenou sklerózou výstupem na Mont Ventoux

Do největší evropské sponzorské akce na podporu léčby roztroušené sklerózy se letos podruhé zapojí také český tým. Ve dnech 6. - 9. června už počtvrté společně vystoupí pacienti, lékaři a farmaceuti na horu Mont Ventoux v jižní Francii. Výtěžek z akce navýší korporace Teva na dvojnásobek a věnuje nizozemskému Národnímu MS Fondu.

Očekávaná účast více než 800 lidí v letošním roce představuje tento projekt jako dosud největší sponzorský projekt svého druhu. Mezi účastníky Climbing Mont Ventoux bude také 135 zaměstnanců korporace Teva.

Z původního nápadu skupinky pěti nizozemských přátel - cyklistů, z nichž 3 trpěli roztroušenou sklerózou, se během posledních čtyř let stala veřejná manifestace aktivního přístupu k nemoci. Roztroušená skleróza postihuje především mladé lidi do 40 let, při postupné progresi omezuje hybnost horních a dolních končetin, negativně ovlivňuje motoriku, je doprovázena únavou a depresemi a v konečné fázi může vést až ke ztrátě pacientovy mobility. Současný způsob sdílení poznatků pacientů, lékařů a farmaceutů je unikátní – informace o léčbě, možnostech podpory pacienta i rady pro správný životní styl vedou ke stále úspěšnějšímu boji s nemocí, postihující v České republice 17 000 lidí.

„Dnes můžeme pacientům nabídnout kvalitní léky, které u velké skupiny řady pacientů vedou ke stabilizaci stavu. Je to ale jen jedna část, ta druhá podstatná je v rukách pacienta samotného – velmi záleží na jeho vlastním aktivním přístupu – zda změní životní návyky (přestane kouřit, upraví životosprávu, začne pravidelně cvičit), je schopen pracovat na svém pohledu na okolní svět, který často bývá dosti negativní. To vše rozhoduje o tom, jak kvalitní život každý z nás prožije,“ říká o léčbě RS MUDr. Dana Horáková PhD.z Centra pro demyelinizační onemocnění, Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V léčbě roztroušené sklerózy je velmi důležitým momentem včasné stanovení diagnózy u praktického lékaře. Projevy nemoci bývají často podceňovány a delší prodleva může později ovlivnit způsoby i celkovou úspěšnost léčby. „Nemoc neumíme vyléčit, umíme ji ale účinně léčit, ovšem pouze při včasném zahájení léčby. U mozku platí dvojnásob „čím dříve, tím lépe“,” potvrzuje MUDr. Dana Horáková.
Právě na včasnou diagnostiku a léčbu roztroušené sklerózy chce přispět také akce Climbing Mont Ventoux. Na konci loňského ročníku Teva navýšila vybraný účastnický poplatek a odevzdala tak Národnímu MS Fondu v Nizozemí finanční prostředky ve výši 500 tisíc euro. Letošní výtěžek může být více než dvojnásobný vzhledem k tomu, že dvojnásobně narostl počet přihlášených účastníků. Českou republiku zde bude reprezentovat devět pacientů, šest lékařů a dvě zdravotní sestry. Tým v letošním roce koordinuje Nadační fond Impuls, který v ČR podporuje léčebné a edukační projekty pro pacienty s roztroušenou sklerózou.

“Předpokládáme, že počasí nebude tak extrémní, jako vloni, kdy na vrcholu bylo 5 stupňů a více než cesta nahoru nám dala zabrat cesta dolů,” říká účastník českého týmu Jiří Steppan ze společnosti Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. ”Sázíme na pohodu a na pěkné počasí. Mont Ventoux je symbolem těch nejlepších cyklistických výkonů, a tak není těžké motivovat náš tým, aby to znovu dokázal.”

Průběžné informace od účastníků výstupu bude možné sledovat i prostřednictvím profilu akce na Facebooku zde: https://www.facebook.com/climbingagainstmstevateam. Také český tým bude během výstupu natáčet video a první informace zprostředkuje přes společnost Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o..

V případě zájmu o tyto informace využijte prosím kontakty níže ve vizitce